maanantai 16. joulukuuta 2013

Ihan tavallisia asioita

Ei mitään niksipirkkailua vaan ihan oikeaa asiaa, "maatalousjärjellä" kirjoitettuna. Ihan tavallisia asioita.
Otin koulun vanhempainillasta mukaani viime vuonna kohun saattelemana julkaistun, Sauli Niinistön asettaman työryhmän laatiman vihkosen Ihan tavallisia asioita, johon asiantuntijat ovat listanneet aivan tavallisia arkikeinoja lasten ja nuorten syrjäytymisen estämiseksi. Vihkonen sai ilmestyessään paljon kritiikkiä osakseen. Kampanja leimattiin oikeistolaiseksi hymistelyksi, tyhjänpäiväisiksi itsestäänselvyyksiksi, jotka kaikki tietävät muutenkin.

Olen toista mieltä. Jos kerran vihkoseen listatut 36 tavallista asiaa ovat niin tavallisia, itsestäänselviä, mikseivät ne sitten läheskään aina toteudu meidän ja lastemme arkielämässä? Miksi ne unohtuvat niin helposti? On ylimielistä scheissea väittää, etteivät tällaiset käytännönläheiset neuvot olisi tarpeellisia. Olin itse nuorena aikuisena tilanteessa, jossa olisin kipeästi tarvinnut arkijärjen lukujärjestystä elämääni, enkä varmastikaan ole ainoa laatuani.

Savon Sanomien toimittaja Vesa Kärkkäinen tiivisti kirjoituksessaan Liian tavallisia asioita vihkosen annin kymmeneen käskyyn:

1. ota vastuu kasvatuksesta
2. takaa nuorellesi, että hän voi aina tulla kotiin
3. hoida omaa jaksamistasi ollaksesi parempi aikuinen
4. älä kasvata lastasi pelolla 
5. hyväksy epäonnistuminen
6. muista, että olet malli
7. siivoa suusi
8. osoita itse, että elämä ja ihmiset ovat toisilleen lahjoja
9. älä jätä lastasi yksin
10. anna nuorelle aikaasi.

Meidän lapsillamme on ollut onni saada opetella yhteisöllisyyttä ja ihan tavallisia asioita kodin ja harrastusten lisäksi omassa kyläkoulussa. Kuopus opiskelee nyt viimeistä vuottaan Kankaisten koululla, ja rinnassani viipyili hienoinen haikeus, kun lauantaina istuskelin kyläkoulukahvilan pöydässä tilaamassa kahvia ja joulutorttua kolmasluokkalaiselta tarjoilijanalulta ja kuuntelemassa nelkki-kuukkien komeasti kaikuvaa Tiernapojat-esitystä. Toki Joulutorilla tulen varmasti vierailemaan tulevinakin vuosina, vaan en enää istu tuuraamassa tyttären myyntipöydässä, kun oppilas itse on työvuorossa tai esiintymässä. Ihanaa, kun tällainen kodinomainen opinahjo vielä on olemassa! 

Olisinpa ollut kärpäsenä katossa, kun Seija-myrskyn katkottua sähköt koululta ei tosiaankaan vaivuttu synkkyyteen, vaan sytytettiin kynttilät ja kokoonnuttiin eteisen pitkien pöytien ääreen koko koulun voimin laulamaan Näin sydämeeni joulun teen. Tästä linkistä pääset Sinä, rakas lukijani, kurkkaamaan Ihan tavallisia asioita Kankaisten kyläkoululla, kuvaajana tet-harjoitteluaan suorittanut koulun entinen oppilas Henni Juvonen.

Valoisaa joulun odotusta itse kullekin säädylle - ihan tavallisten asioiden parissa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti