keskiviikko 30. lokakuuta 2013

Herätkää päättäjät!

Kunnan talous on kuralla, tiedetään. Mutta onko oikea paikka säästää ennaltaehkäisevä nuorisotyö, jota kunta saa tällä hetkellä 15 000 eurolla yli 50 000 €:n edestä?


Tyttäreni 4H-kerhossa kierrätysmateriaaleista värkkäämät
muumio, naulakko ja neulatyyny :)

Olen entinen 4H-nuori Etelä-Suomesta, kerhonohjaajakurssit ja piiriparlamentit aikanaan kolunnut, kotitilalla kerhopossuja 4H-yrittäjänä kasvattanut ja omalla kylällä kerhoa vetänyt. 4H-toiminnasta sain hyviä eväitä elämään, sosiaalisia taitoja ja itseluottamusta: minä osaan itse! Siksipä ilahduinkin vuonna 1998 Toivakan Kankaisille muuttaessani siitä, että paikkakunnalla toimi vireä 4H-yhdistys ja yhteistyö kunnan kanssa vaikutti toimivalta ja mutkattomalta. Ympäri käydään ja yhteen tullaan – tällä hetkellä olen mukana Toivakan 4H-yhdistyksen hallituksessa.

Omat lapseni ovat nyt 12-14-vuotiaita. 4H on ollut ja on edelleen mukana monella tavalla lastemme elämässä, niin kerhotoiminnan kuin kouluyhteistyönkin kautta. Pienellä paikkakunnalla ei ohjattua harrastustoimintaa ole yhtään liikaa, ja yksi 4H:n tärkeimmistä funktioista on mielestäni se, että se tuo toimintaa kylille, lasten ulottuville – monellakaan vanhemmalla ei ole varaa tai mahdollisuutta kuskata lapsia kauemmas kalliisiin harrastuksiin. Pienillä resursseilla ja työntekijöiden uskomattomalla venymisellä ja kekseliäisyydellä on lapsille ja nuorille saatu tuotettua paljon sisällökästä tekemistä ja oppimiskokemuksia. 4H:n ansiosta meidän naapurissa on toiminut jo useana kesänä reippaiden nuorten pyörittämä Riihikahvila Kardemumma, josta on muodostunut koko kylän kohtauspaikka, ja kun yläluokkalaisille saatiin muutaman vuoden tauon jälkeen oma 4H-kerho omalle koululle, on muu turha häröily (tupakkakokeilut, autojen edessä keuliminen) hävinnyt lähes kokonaan.

Toivakassa ovat pienten lasten asiat mallillaan ja imago kunnossa, mutta entäs nuoret? Ennaltaehkäisevästä nuorisotyöstä 4H on hoitanut leijonanosan tavalla, joka on tullut kunnalle hyvin edulliseksi. Nyt on kuitenkin korviini kantautunut tieto, että 4H-yhdistyksen ja kunnan välistä yhteistyösopimusta ollaan pienentämässä 15 000 eurosta 10 000:een, mikä taas vaikuttaisi suoraan tai välillisesti moneen asiaan, kuten työntekijöiden palkkausresursseihin (toiminnanjohtaja tekee jo nyt 75 % työaikaa) ja ulkopuolisen esim. hankerahoituksen saamiseen. Mikäli jo nyt valitettavan rajallisista resursseista nipistetään kolmasosa pois, jää moni nuorten ”oma juttu”, sähly-turnaukset, nuorisotalotoiminta jne. pakosta toteutumatta, mikä taas pitkällä aikavälillä tulee kunnalle varmasti kalliimmaksi kuin tuo nyt uhattuna oleva 5000 €. 

Kuntaan on muuttoa harkitsemassa pienten lasten perheiden lisäksi myös perheitä, joissa on varhaisnuoria ja nuoria (Kankaisillekin tällaisia perheitä muutti useita viime vuoden aikana), ja heidän muuttopäätökseensä vaikuttavat suuresti myös nuorten ohjatut harrastusmahdollisuudet. Ja mikäli nuorten ulottuvilla ei ole mielekästä tekemistä, teinienergia suuntautuu esim. autolla ajeluun urheilukentällä tai hautausmaan tärvelemiseen, kuten viime aikoina on saatu Toivakassakin nähdä. Millaista tulevaisuutta te päättäjät toivotte kuntamme nuorisolle? Onko 5000 € liian kova hinta arvokkaista työelämävalmiuksista ja nuorten ohjaamisesta järkevään, yksilöä ja samalla koko yhteisöä hyödyttävään toimintaan ja elämänarvoihin? Entä kunnan imago – onko rahat parempi sijoittaa mainoskampanjaan vai todelliseen ruohonjuuritason toimintaan? 

Äitinä minun on helppo vastata näihin kysymyksiin – miten vastaat Sinä, minun luottamushenkilöni?

2 kommenttia:

  1. Toivakassa on kyllä nuoriso asiat retuperällä,tämä tästä vielä puuttuisi.Pitäiskö jotain toimintaa keksiä nuorille mistä ohjaaja ei saisi palkkaa ja mitä se sitten olisi ja mistä tilat?en tolla tarkoita välttämättä 4h toimintaa

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi! Kyllähän esim. eri kylillä järjestetään onneksi jonkin verran nuorille toimintaa vapaaehtoisvoimin, mutta ei ympäri vuoden eikä siinä laajuudessa kuin 4H tekee. Aina tulee vastaan kysymys, mistä löytyisi ne täysin palkattomat ohjaajat? Toisaalta, 4H on jo pitkään työllistänyt pitkäaikaistyöttömiä ohjaajikseen, mikä sekin on pois kunnan kustannuksista (kuntahan joutuu maksamaan valtiolle pitkäaikaistyöttömistä).

    VastaaPoista