keskiviikko 28. elokuuta 2013

Lähialuematkailua

Matkailu tunnetusti avartaa. Jalkapallo on junnutasollakin siis varsin avartavaa...

Elokuun sateiden myötä jotkin Jyväskylän luonnonnurmikentistä ovat menneet niin huonoon kuntoon, ettei junnuja ole päästetty sinne ollenkaan pelaamaan useaan viikkoon. On siis pitänyt etsiä vaihtoehtoisia kenttiä hieman kauempaa. Samalla on tullut harrastettua lähialuematkailua: ihasteltua "Päijänteen Tahitin" kauniita järvi-maisemia ja Alvar Aallon suunnittelemaa kuulua kunnantaloa Säynätsalossa ja perus-kouluksi vasta remontoitua entistä emäntäkoulua Mankolassa. Shoppailu kuuluu tietenkin myös olennaisena osana matkailuun, ja välillä on kiva pyöriä muuallakin kuin tutun S-marketin käytävillä. Isossa kauppakeskuksessa saattaa maalaistytöltä hyvinkin vierähtää tovi jos toinenkin, etenkin jos on ihan pantu asialle vaikkapa printterin usb-kaapelia ostamaan: kun ei niitä erilaisia kaapeleita olekaan se yksi tai kaksi vaan kakskytäviisi, niin mikä niistä nyt olikaan se oikea muistilapun mukainen "tyyppi A tyyppiin B uros-uros -piuha"?!?!

Aina ei shoppailukaan käy kalliiksi, ja joskus virkistävä matkailuelämys löytyy lähempää kuin luuletkaan. Niin kuin viime sunnuntaina, kun pojan aamupäiväharkkojen aikana - ihan vakikentällä Vehkalammella olivat - lähdimme tyttären kanssa jaloittelemaan ja päädyimme Sepänaukiolle keskelle varsin kansainvälistä markkinatunnelmaa. Suihkulähteen reunalla oli kiva nautiskella pullakahvit ja pillimehut upeassa auringonpaisteessa, ja mukaan tarttui monenlaista kivaa pikkurahalla - seinävalaisin neljällä eurolla, kengät kahdella, samoin t-paita kaupanpäällismedaljonkeineen... Ja mikä parasta, hinnoista sai ja pitikin tinkiä :)

Luku sinänsä ovatkin sitten moninaiset kirjastovierailut milloin missäkin kaupungin-osassa - ja ne ovat ihan ilmaisia (okei, ilmaista lounasta ei ole olemassakaan - verovaroistahan nekin maksetaan...) Tämän touhun aloitin jo aikanaan, kun perheessämme vielä harrastettiin karatea ja Kuokkalan Graniitilta oli sopiva kävelymatka pienkirjastolle. Sittemmin on tullut tutustuttua kymmenkuntaan Jyväskylän kaupunginkirjaston toimipisteistä; kesäisin askel suuntaa usein Vehkalta Kortepohjan lähikirjastolle ja talvisin Killeriltä Kypärämäen pienkirjastolle. Asiointi on helppoa, kun sama kirjastokortti käy niin oman kunnan kuin yhdeksän muunkin kunnan, mukaan lukien Jyväskylän, kirjastoissa. Lainatut kirjat voi palauttaa mihin tahansa ko. kunnan kirjaston toimipisteistä, joten huoletta on voinut lainailla vaikka Keltinmäestä tai Säykistä ja palautella siellä missä nyt harkat seuraavan kerran ovat sattuneet olemaankaan. Tiettyä kirjaa tai lehteä on voinut jo etukäteen etsiä verkkokirjastosta ja suunnata sitten sinne, mistä se haun mukaan löytyy hyllystä. Kirjastobongailuun tulee kuitenkin nyt tauko, kun kaikki Aalto-kirjastot ovat lähes koko syyskuun ajan suljettuina tämän ja pohjoisen Keski-Suomen Kepri-kirjastoverkon yhdistyessä ja Laukaan ja Hankasalmen liittyessä mukaan. Täytynee varautua vieroitusoireisiin hamstraamalla jälkikasvulle riittävästi luettavaa ennen sulkuaikaa...  

Ja kun kentät ovat nyt Jyväskylässä kortilla, Red/Blue -porukka suuntaa ensi sunnuntaina treenaamaan Petäjäveden tekonurmelle. Sivistäisinköhän tällöin itseäni piipahtamalla Unescon maailmanperintökohteessa, Petäjäveden vanhassa puukirkossa - se kun sijaitsee kävelyetäisyydellä kentän laidalta :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti