keskiviikko 20. kesäkuuta 2012

Veitsenterällä

Yritysideamme ja toimintamallimme olivat tänään arvioinnin alaisena te-toimiston toimesta kolmatta kertaa. Saas nähdä saammeko tästä tentistä hyväksytyn vai hylätyn...


Ensimmäinen puolen vuoden mittainen starttirahakausi irtosi vielä helposti. Liikedea oli hyvä ja toteuttamiskelpoinen, kaksikielisen matkailuyrityksen toimintaedellytykset tuntuivat olevan kaikin puolin kunnossa. Ala ei vaikuttanut liian kilpaillulta, vaikka yksi pitkäaikainen toimija kaupungissa jo olikin. Ja kun hieman ennen uutta vuotta haimme jatkoa starttirahalle, saimme senkin melko kivutta, virkailija taisi tehdä myönteisen päätöksen samalta istumalta voitolliset tuloslaskelmamme nähtyään ja kanssamme keskusteltuaan - toki myös Uusyrityskeskuksen puoltavalla lausunnolla oli osuutensa asiaan. Huh, perustoimeentulo turvattu alkuvuoden hiljaisempinakin kuukausina!


Kolmas starttirahakausi ei sitten olekaan enää mikään itsestäänselvyys, niitä kuulemma enää harvoin nykyään myönnetään. Istuimme pitkään virkailijan työ-huoneessa, esittelimme kehittämissuunnitelmiamme, kävimme läpi tilinpäätöstä ja sen jälkeisiä tuloslaskelmia, ennakoimme ja arvioimme tulevaa. Virkailija sanoi, ettei kykene tekemään päätöstä heti, vaan hänen pitää jäädä pohtimaan asiaa. Toisaalta eräät esim. tuotekehitykseen liittyvät edellytykset  tuntuisivat toteutuvan kohdallamme, mutta kriteerit kolmannelle kaudelle ovat todella tiukat ja perustelujen täytyy olla hyvät. Minkään alan kilpailutilannetta ei haluta vääristää tukemalla esim. kannattamatonta liiketoimintaa.


Nyt sitten ei auta muu kuin odottaa ja jännittää tulevaa päätöstä. On toki totta, että matkailuala on kilpailtua ja etenkin välitysmyynnin katteet moneen muuhun alaan verrattuna pieniä. Esimerkkinä tästä eräs alan suuri toimija RTG Ready To Go Oy ajautui vastikään konkurssiin. Omaan tuotantoon kannattaa ja pitää siis satsata, sekä erikoistumiseen ja tuotekehitykseen. Eräs valtti tulevaisuuden toiminnassamme tuleekin olemaan nouseva trendi terveysmatkailu, jonka tiimoilta olemme jo käyneet yhteistyöneuvotteluita eri puolilla Suomea. Kiinnostusta ja visioita on riittänyt molemmin puolin neuvottelupöytiä, kahvia on kulunut ja kilometrejä kertynyt. 


Terveydenhuollon ala on syystäkin vielä matkailualaakin säännellympää, ja tulevan alaan keskittyvän yrityksen perustamisvaiheiden lisäksi erilaiset lupa- ja sopimus-menettelyt vievät oman aikansa. Toiveissa kuitenkin on, että jo tämän vuoden puolella veistä päästään heiluttelemaan jossakin päin Suomea. Ei, en aio murhata ketään (vaikka joskus ehkä mieli tekisikin) - tarkoitus on aloittaa venäläisille suunnatut ortopediset leikkaukset ja ohjata tällä hetkellä etenkin Saksaan suuntaavasta asiakasvirrasta osa tänne kotomaahamme. Mutta siitä lisää kunhan rakas lapsemme Firumeda Oy on nähnyt päivänvalon :-)


Lähimmän tulevaisuuden tavoitteeni liittyvät tällä hetkellä kuitenkin johonkin ihan muuhun kuin matkailuun. Yritän saada hissuksiin etenevän ikkunanpesu-urakkani loppuun ennen juhannusta, muistaa ostaa kananmunia kuningatartuulihattuja varten - ja virittäytyä viettämään keskikesän juhlaa... Ihanaista juhannusta kaikille!

3 kommenttia:

 1. En puhu siitä blogissa, mutta vanhat tutut tietävät. Olen kriisiperheäiti eli meillä asustaa lyhytaikaisia sijaislapsia eripituisia pätkiä. Omia siis se kolme ja yleensä yksi hoitolapsi, viimeksi kaksi.
  Sellaista :)

  p

  Onpas sulla itselläs jännät ajat. Tsemppiä!!!!

  VastaaPoista
 2. Kiitos, sitä tarvitaan! Hattua nostan ja korkealle, teet mahtavaa ja vaativaa työtä, minusta ei siihen olisi - käämit palaa liian helposti jo meidän kahden murkun kanssa :-(

  VastaaPoista
 3. Meille ei onneksi tule murkkuja. Alle kouluikäisiä vaan. Toki nekin osaa ärsyttää, mutta hermo mulla palaa vaan omien kanssa koska ne on OMIA :)

  VastaaPoista