perjantai 30. joulukuuta 2011

Päätä seinään - summa summarum

Vuosi 2011 alkaa olla lopuillaan. Mitä tästä vuodesta opin - vai opinko sittenkään yhtään mitään?!?!?!


Tämän vuoden alkaessa olin vielä aikuisopiskelija, nyt vuoden päättyessä toiminut - tai sählännyt - lähes puoli vuotta yrittäjänä. Herää kysymys: kannattiko päätös sitoutua pyörittämään ja osin rahoittamaankin omaa firmaa?


Täytyy tunnustaa, että välillä tuntuu siltä, ettei pää kestä enää yhtään paukutusta vasten keskisuomalaista mäntypuuta. Uutena yrittäjänä olen törmännyt aivan liian usein kielteiseen suhtautumiseen; kukapa nyt kiristyvää kilpailua haluaisi omille reviireilleen, saavutetuista eduista ei luovuta ja aluerajoja vahditaan kuin Pohjois-Amerikan kaupunginosajengit ikään. Yhteistyö on voimaa, sanotaan, mutta jos yhteistyötarjouksiin vastataankin ilkeillä sähköposteilla ja pahoilla puheilla?


Tiedän kyllä, että vanhan sanonnan mukaan vasta kolme toimintavuotta näyttää, onko yrityksestä lopulta mihinkään, mutta kukapa sitä ei haluaisi hetimullekaikkitännenyt. Tyytyväinenhän tässä täytyy olla, tase on kuitenkin plussan puolella ja kasvusuuntainen eikä ihan vielä tarvitse täysin omillaan pärjätä, kun starttirahalle on vielä tulossa puolen vuoden jatkokausikin - yritys on siis ihan virallisestikin kehityskelpoiseksi todettu. Toki alueen matkailukentän koostumus ja ominaispiirteet ovat olleet minulle jo entuudestaan tiedossa aiemmasta työelämästäni, niin hyvässä kuin pahassakin, mutta silti paljon mieluummin puhaltaisin yhteen hiileen ihan kaikkien kanssa kuin tappelisin jämäpaloista, joita alalla jo kymmenen vuotta toimineiden pöydiltä ehkä sattuu tippumaan.


Yhdelle ihmisryhmälle on pakko tässä vaiheessa antaa kuitenkin erityiskiitos ja kunniamaininta: kaupunkien ja seutukuntien matkailutoimistoille ja -sihteereille. Uutterasti he koostavat listoja ja mökkikansioita, puhuvat kannustavasti ja tasapuolisesti alueen kaikista yrittäjistä niin lehdistölle kuin matkailuyrittäjien itsensäkin keskuudessa, lähettävät valokuvia ja  yhteystietoja, avustavat ja sponsoroivat sen minkä vuoden lopulla hupenevista määrärahoistaan pystyvät ja jakavat matkailijoille tietoa ohjelmapalveluista ja alueen kaikenlaisesta tarjonnasta, miettimättä sitä kuinka kauan kukin on hommaansa pyörittänyt ja onko ehkä jollakulla toisella jotain vastaan sanomista. Ja missäpä muualla sitä voisikaan yhtä hyvin verkostoitua muiden yrittäjien kanssa kuin näiden työlleen omistautuneiden virkamiesten järjestämässä matkailuillassa tai vaikkapa maakuntaliiton matkailuparlamentissa. Kiitos siis teille kuluneesta vuodesta Irma, Leena, Maija, Krisse, Eija, Ulla, Suvi ja kaikki muut, joiden nimet ehkä jäivät mainitsematta!


Kesken kiireisen uuden vuoden sesongin on siis välitilinpäätöksen aika: tämä yrittäjä on nyt väsynyt mutta lähes aina silti onnellinen... Hyvää uutta vuotta kaikille, tasapuolisesti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti