keskiviikko 13. huhtikuuta 2011

Oppimisen riemua

Ylen Aamu-TV:ssä tänään 13.4.2011 Jarkko Martikainen kiteytti elämän tarkoituksen sanaan "oppiminen". Ja niinhän se toden totta on - oppia ikä kaikki. 

Lapsena elämä on yhtä oppimista: opimme kääntymään kyljeltä toiselle, istumaan, seisomaan, kävelemään... ja kohta jo puhumaan, rakentamaan legoilla, piirtämään... vaikka mitä! Elämämme ensimmäiset 15 vuotta - ainakin - vietämme päätoimisesti opiskellen, kuka innokkaammin, kuka vähemmän innostuneena.. Uusien tietojen ja taitojen omaksuminen jatkuu useimmilla vielä oppivelvollisuuden jälkeenkin oppilaitoksessa tai toisessa. Mutta että elämän tarkoitus - ei kai..?

Väitänpä Martikaisen tavoin: kylläpä vain! Mitäpä muuta tämä elämänpituinen koulupäivä pitäisi sisällään kuin oppimista, oppimista ja oppimista. Opimme tuntemaan itseämme, opettelemme ymmärtämään toista. Yritämme ja erehdymme, opimme kantapään kautta. Jokainen uusi työpaikka, jokainen uusi ihmissuhde, jopa pikainenkin tuttavuus, on oppimisen paikka. Kuinka monta kertaa elämässämme olemmekaan uuden edessä: kun muutamme yhteen rakkaamme kanssa, kun ensimmäinen lapsemme syntyy tai kun hankimme koiranpennun. Esimerkkejä riittäisi loputtomiin.

Aina ei parhaita oppeja suinkaan löydy koulunpenkiltä eikä luentosaleista. Yliopistolta lähtiessäni olin edelleenkin täysi kakara, tuntematon itselleni, rikkinäinen ja eksyksissä. Tarvittiin aika monta vuotta elämänkoulua ennen kuin minusta tuli minä, tai se miksi olen pyrkimässä. Mikään ei ole kuitenkaan lisännyt sydämeni sivistystä ja kädentaitojanikaan enempää kuin perheen perustaminen ja lasten saaminen. Lapset ovat kasvattaneet minua vähintään yhtä paljon kuin minä heitä. On ollut ihanaa oppia tekemään sämpylöitä, noudattamaan rutiineja, olemaan aikuinen. On ollut ihanaa oppia: minä riitän, minä olen hyvä näin.

Jokaisella meistä on erilainen elämä, erilainen opinpolku. Oppiminen ei lopu koskaan eikä se ole koskaan liian myöhäistä. Millainen on ollut Sinun opinpolkusi?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti